Häng med SiV på FB!

Hösten 2023, 6-10 september, blir det ännu en härlig stickresa i ett samarbete mellan garnbutiken Deisy Design och resebyrån Ecolyx. Vi har tagit fram ett program där vi blandar sightseeing, garn, mat, utflykter, garn igen och mycket annat under ett par härliga dagar. Anmäl dig till: ulrika@ecolyx.com 

Dag 1. (Onsdag 6 september, 2023) Anländ till Bergen med tåg eller flyg.

Ankomst till hotellet – Villa Terminus, incheckning kl. 15.30 och snacks. 

Kl. 16.30 – Vi börjar med en härlig promenad från hotellet där vi passerar Lille lungårsvann, festivalområdets musikpaviljong, Torgallmenningen och sedan in på en vacker gågata där butiken Strikkelykke ligger. Strikkelykke är en garnbutik på en av stadens mycket mysiga gågator. En butik som värdesätter att hjälpa sina kunder, oavsett om det gäller att spara en maska ​​eller prata om nya sätt att lösa stickutmaningar. Garnglädjen är stor och stickglädjen ännu större!

Kl. 19.30 Njut en 3-rätters middag på hotellet.

I hjärtat av Bergens centrum, nära järnvägsstationen ligger Villa Terminus. En villa som byggdes 1770 av köpmannen Zander Kaae. Detta är Bergens kanske mest charmiga hotell med 18 unika dubbelrum. Hotellet har en fascinerande historia som du kommer att få höra om vid ankomst och byggnaden är också kulturminnesmärkt.

Dag 2. (Torsdag 7 september, 2023) Besök på garnfabriker

Njut av frukost innan vi åker med buss kl. 09.00 till Dale of Norway. En timmes bussresa in i Veafjorden och upp längs Daleälven innan vi kommer fram till Dale och fabriken som ligger vid älvstranden. Klockan 10.00 visning och shopping på Dale of Norway.

Samma år som Albert Einstein föddes, 1879, öppnade det första textilindustriföretaget i Dale, och starten för Norges största textilföretag var på gång. Sedan det året har det alltid funnits textilproduktion i Dale. Fabriken växte och var en gång Skandinaviens största inom sitt område. Fabriken fick ett stort uppsving med mästerskapströjorna till vinter-OS 1956 och skid-VM i Oslo 1966.

Hjärtat i fabriken är stickningen och här stickas alla tröjor, jackor och accessoarer. Bland de anställda finns imponerande femte generationens anställda, så stoltheten över fabriken är stark. Du får veta mer om fabrikens historia, hur den har överlevt, hur den har förändrats och hur produktionen går till idag när vi besöker Dale of Norway.

Kl. 12.30 Vi kör sedan 45 minuter tillbaka för att komma till House of Oleana.

Innan vi ger oss ut på ännu en inspirerande berättelse och guidad tur höjer vi blodsockret med en gemensam lunch kl. 13.15 i House of Olenas café vid fjorden, Fargeriet. Soppa med hembakat bröd, kaffe och te.

House of Oleana är huset för färg, innovativ produktion och underbara människor. Byggnaden är historisk i sig och går tillbaka till 1856, byggd över en flod och Norges första textilbruk. Idag pågår hela produktionen av House of Oleana just här, och du kommer att se hur! Du kan då ta och känna på kvaliteten på produkterna, och färgerna, mönstren och snitten är helt enkelt ett nöje att titta på. Du kommer att ha gott om tid att gå vilse bland plaggen efter en inspirerande guidad tur.

pasted-image.tiff

Kl. 17.00 Efter besöket, buss tillbaka till hotellet ca 20 minuters resa. 

Middagen görs på egen hand. Här kan du gå direkt till Grand Terminus för en pizza bakad i stenugn, eller gå runt i centrum för andra alternativ. Låt alla dagens intryck sjunka in över ett gott glas vin, lite stickning, nya och gamla bekantskaper.

Dag 3. (Fredag 8 september, 2023) Hillesvåg & Textilindustrimuseet

Ät en god frukost innan bussresa kl. 09.00 till Hillesvåg (40 minuter)

Kl. 10.00 – Norr om Bergen ligger Hillesvåg Ullvarefabrikk. Med rötter som går tillbaka till 1898 och flera maskiner som är över 100 år gamla blir det ännu en resa genom tiden som vi kommer att göra. Men till skillnad från igår, där det handlade om förädling av ull, ska vi gå ännu djupare in i saken och titta på alla delar som behövs för ull- och garntillverkning. Du kan följa med på en guidad promenad genom fabriken och uppleva ullens resa från råvara till färdig produkt. Resan avslutas i vad som nästan är en godisbutik för ull och garn!

Kl. 13.00 Ni har fått med er ett lunchpaket från hotellet som ni kan äta ombord på bussen och vidare resa till Textilindustrimuseet där vi serveras läckra skivor med pesto, brie och örter, tårta och kaffe. Det blir sedan filmvisning av personer som har arbetat på textilfabriken och textilindustrins historia i västra Norge. Här blir det också en guidad tur och givetvis möjlighet att köpa mer garn. Vi reser tillbaka till hotellet kl. 16.15.

Kl. 18.00 Gå till Bryggen och förbered er på en underbar middagsupplevelse!

Kl. 18.30 Denna matupplevelse börjar så fort vi går ombord på båten på historiska Bryggen i Bergen. Knappt 25 minuter senare går vi av på en liten ö, Holmen. Här på restaurang Cornelius hittar ni mest exotiska som den västländska skärgården har att erbjuda till tallriken då kocken presenterar en 5-rätters meterologisk meny anpassad efter vädret eftersom våra sinnen och smaklökar påverkas av vädret. Det blir en matupplevelse utöver det vanliga!
pasted-image.tiff

Kl. 22.00 åker vi tillbaka med båten och promenad till hotellet. 

Dag 4. (Lördag 9 september, 2023) Rosendal 

Njut av en lite senare frukost innan ni går till Bryggen kl. 10.00. 

Nu när vi befinner oss i Norge, och i väster, måste vi också uppleva något av det vackraste som denna kust har att erbjuda. Vi tar därför en fjordkryssning på cirka 2 timmar till Rosendal och Skandinaviens minsta slott från 1655, Baroniet. Det lilla slottet är omgivet av en härlig rosenträdgård. Här kan du inte göra annat än att sänka axlarna och ta in de vackra omgivningarna. 

Kl. 13.00 På Barinet kommer vi att serveras en varm lunch och åker tillbaka samma väg som vi kom efter en fantastisk rundtur kl. 16.30. Tillbaka i Bergen kl 18.30pasted-image.tiff

Middag på egen hand ute i Bergen eller middag på hotellet.

Dag 5. (Söndag 10 september, 2023) Hemresa eller möjlig förlänging 

Vi har redan kommit till sista dagen, gör en extra koll runt huset att du inte lämnat något efter dig. Utcheckning är normalt vid 11:00.

Vill du se lite mer av Bergen och hinna med detta innan avgång rekommenderar vi att ta landningsbanan upp till Fløyen för att njuta av utsikten. Är du riktigt vältränad kan du också gå upp.

Möjlighet till förlängning: 

Paket 1. En övernattning i Flåm, Fjordcruise Nerøyfjorden, Flåmsbanen. (pris på förfrågan)

Paket 2. Två övernattningar, Balestrand och Flåm, ciderprovning, fjordkryssning på Nerøyfjorden och Flåmsbanen. (pris på förfrågan)

Anmälan sker till: ulrika@ecolyx.com 

Alla bilder ägs av Ecolyx eller respektive företag.